✓ 100% vriesvers ✓ 100% gemak ✓ 100% plantaardig

8 tips voor gezelligheid aan tafel ondanks vermoeidheid

Je kindje is moe, maar je wilt er toch een zo fijn mogelijk eetmoment van maken. Hoe doe je dat? Kindervoedingscoach Dr. Femke geeft 8 tips voor gezelligheid aan tafel ondanks vermoeidheid.

Tips voor een gezellige avondmaaltijd met (vermoeide) kleine kinderen

1. Probeer geen nieuw gerecht uit als je kindje moe is.

Als je kindje moe is, verloopt het avondeten vaak minder soepel. Alles wat dan wordt opgegeten, is mooi meegenomen. Probeer je op zo’n moment een nieuw gerecht uit? Dan is de kans groot dat het door een bepaalde kleur, specifieke stukjes of de structuur wordt afgewezen. Kies daarom een maaltijd uit waar je kindje bekend mee is en die er vaak makkelijk in gaat. Eerlijk is eerlijk, ook dit is geen garantie tot succes, maar de kans dat je kindje iets voedzaams binnenkrijgt, is in ieder geval wel iets groter. ;-)

2. Houd het eetmoment kort.

Wist je dat de gemiddelde spanningsboog voor jonge kinderen maximaal 15-20 minuten is? Is deze spanningsboog voorbij, dan willen kinderen soms van tafel of beginnen ze te klieren en/of gooien met eten. Probeer het eetmoment daarom binnen die 15-20 minuten te houden. Lukt dit niet omdat je een langzame eter in huis hebt? Lees dan deze blog: 7 tips voor langzame eters.

3. Geef de warme maaltijd in de ochtend of middag aan je kleintje.

’s Avonds een grote, warme maaltijd rijk aan groenten opeten als je moe bent. Dat is nogal wat! Probeer de warme maaltijd daarom ‘s ochtends of in de middag aan je kleintje te geven. Oftewel op het moment dat je kindje nog fit is. Dat haalt bovendien ’s avonds de druk van de ketel om genoeg groenten te eten. Die zitten er dan namelijk al in! In het eerste deel van de dag worden maaltijden ook nog eens beter verteerd1, dus eigenlijk is het een win-win-win situatie.

4. Stel je verwachtingen bij.

Een moe kindje betekent zeker niet dat het avondeten automatisch niet gezellig is, maar vaak moet je als ouder wel een beetje met de situatie spelen om de gezelligheid te behouden. Tip: laat je vooral niet leiden door hoe het avondeten ‘heurt’, maar probeer de teugels een beetje te laten vieren en vooral te kijken naar wat voor jullie werkt. Dat maakt het avond eten een stuk meer ontspannen!

5. Check voor de maaltijd eerst even bij jezelf in.

Wat heb jij nodig om de avondmaaltijd in goede banen te leiden? Jij hebt er immers ook alweer een dag opzitten! Misschien heb je nog energie voor 10 en is het avondeten ritueel een appeltje-eitje. Is dat niet het geval? Zet dan bijvoorbeeld tijdens het eten je lievelingsmuziek op of doe voor het eten een paar ademhalingsoefeningen.

6. Beperk de kooktijd zodat jullie sneller (en minder moe) aan tafel kunnen.

De bereidingstijd van maaltijden beperken doe je met mealpreppen, oftewel het vooraf voorbereiden van je maaltijd. Dat vraagt de nodige vooruit planning. Lukt dat een keertje niet? Zet dan in een handomdraai een kraakverse Mama Deli maaltijd op tafel voor je kleintje!

Mama Deli maaltijdenbox 8 maanden

7. Maak je niet te druk.

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar weet dat het oké is als je kindje een keer niet wil eten. Ben je bang dat je kindje niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt? Probeer dan voortaan overdag al wat (snack)groente aan te bieden en/of de (warme) groentemaaltijd, dat haalt de druk van de ketel!

8. Geef je kindje geen straf als hij niet wil eten.

Je kindje straffen als hij niet wil eten (of het tegenovergestelde: belonen met eten) kan het verzadigingssysteem van je kleintje flink uit balans brengen. Bovendien komt het de gezellige sfeer aan tafel niet ten goede. Daarom kan je dat beter niet doen (en is het ook altijd goed om naar de reden achter het gedrag te kijken: in dit geval moeheid!). Wil je weten wat je wel kan doen als je kindje niet wil eten? Lees dan de blog: waarom je niet moet straffen als je kindje zijn bord niet leegeet.

Mama Deli babyvoeding

Wist je dat je de Mama Deli groentehapjes, maaltijden, havermoutjes en tussendoortjes in een handomdraai op tafel zet? Zo kan je vermoeide kleintje direct eten en hoeft je kindje niet ook nog eens te wachten tot dat je klaar bent met koken. Benieuwd naar het gehele Mama Deli assortiment? Je vindt het hier: babyvoeding kopen.

Referenties

1 Manoogian, E. N. C., Chaix, A., & Panda, S. (2019). When to Eat: The Importance of Eating Patterns in Health and Disease. Journal of biological rhythms34(6), 579–581.

Oudere berichten
Nieuwere berichten
Sluit

Jij bent onze Valentijn!

Vandaag 14% korting met code: LOVE14

Bekijk de locaties

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Toegevoegd aan winkelwagen